Jak pomáhám lidem?

Jsem právník a specializuji se na důchody, státní podporu a sociální problematiku. Mám v tomto oboru dlouholeté zkušenosti. Pomáhat těm, kteří to potřebují, pokládám za svoji povinnost. Zatím nejčastěji řeším vaše dotazy. Ptáte se na příspěvek na bydlení, na pomoc s placením drahých energií nebo na důchody a jednání s úřady. Pomáhám ale i jinak.

Lidem pomáhám a bezplatně radím jako právník dlouhodobě. Když jsem oznámil, že kandiduji do Senátu, vašich dotazů hodně přibylo. Zveřejnil jsem proto své telefonní číslo 602 383 636 a speciální e-mailovou adresu [email protected].

Podporuji aktivity občanských poraden a dalších míst, která nabízejí podobnou pomoc.

Příspěvek na bydlení

Všem doporučuji, aby si zkusili rychle spočítat, jestli neplatí za bydlení víc než 30 % toho, co rodina vydělá. Pokud ano, měli by se o příspěvek na bydlení zajímat.  Nejčastější otázky a odpovědi kolem příspěvku na bydlení si můžete přečíst zde: martinkarim.cz/nabydleni/. Je to čtení na pár minut a pomůže vám se rychle zorientovat, jestli máte na příspěvek nárok, jak se počítají příjmy a výdaje a jak se podává žádost.

Milostivé léto

Lidé volají a ptají se i na Milostivé léto – akci, která pomáhá vyřešit exekuce vzniklé z dluhů vůči státu, případně obcím. Bohužel mnoho lidí, kterým by to mohlo pomoci ze svízelné situace, o Milostivém létu vůbec neví, nebo dostali nepřesné informace. I když se vás problém exekucí netýká osobně, řekněte o této možnosti lidem, třeba sousedům, kterým by to mohlo pomoci. Základní informace si můžete přečíst také ZDE.

Důchody a jednání s úřady

Pomáhám také s řešením nejasností při výpočtu důchodů nebo při jednání s úřady. Někdy stačí málo, jindy jsou případy opravdu komplikované a vyžadují zkušenost a opravdovou znalost problematiky.

Když pomáhám, nikdy nepřekračuji svoje pravomoci. Jsem právník, ne advokát. Nabízet pomoc a rady, když chybí kompetence, je nezodpovědné i nebezpečné.

Nebojte se říct si o pomoc

Z mnoha vašich dotazů cítím obavy z toho, že byste měli žádat o nějakou pomoc. Často je například příspěvek na bydlení první podobnou dávkou, o které vaše domácnost uvažuje. Na tomto stavu se bohužel podepsalo i to, co u nás nahlas říká řada politiků – že dávky jsou jen pro chudé a neschopné. To ale není pravda. Státní dávky tu máme od toho, abychom jako společnosti drželi a vydrželi pohromadě. Nebojme se říci si o pomoc a také pomáhat těm, kdo to potřebují.

JUDr. Martin Karim

Kontakty

Podívejte se na můj Rozcestník pomoci
Můžete se mi ozvat přes webový formulář
Napište zprávu na [email protected]
Zavolejte mi na 602 383 636

Přejít nahoru