Akce Milostivé léto je jedinečná šance zbavit se dluhů

O Milostivém létu jste už asi slyšeli, možná jste ho využili, když se konalo letos v zimě. A nebo přemýšlíte, jestli by vám mohlo pomoci zbavit se dluhů. Připravil jsem pro vás jednoduché shrnutí, co Milostivé léto je a co není. Podívejte se na to. Pokud byste se potřebovali o dluzích a exekucích poradit, napište mi nebo mi zavolejte, dohodneme se, jak vám mohu pomoci.,

Co je Milostivé léto?

Jde o šanci, jak se zbavit některých exekucí tím, že zaplatíte původní dluh navýšený o administrativní poplatek a stát vám odpustí veškeré sankce, úroky z prodlení a další náklady. Dluh, který exekutor vymáhá, se díky tomu může výrazně snížit.

Kterých exekucí se Milostivé léto týká?

Jde o exekuce, ve kterých něco dlužíte státu nebo obcím a podobně. Nejčastěji to jsou dluhy na zdravotním pojištění, poplatky v nemocnicích, nezaplacené pokuty nebo koncesionářské po- platky a podobně. Může jít také o dluhy za jízdu načerno, dluhy za nájem v obecním bytě, dluhy za energie (pozor – jen některé) a nedoplatky za odvoz odpadu.

Na které exekuce se Milostivé léto nevztahuje?

V rámci Milostivého léta nemůžete platit dluhy soukromým firmám. Zde je pár příkladů: bankovní i nebankovní půjčky, dluhy za telefon nebo dluhy na nájmu u soukromých majitelů. Také to nebude fungovat, když váš původní dluh odkoupil soukromý subjekt nebo když exekuci nevymáhá soudní exekutor, ale úřad v daňovém a správním řízení.

Mohu v rámci Milostivého léta vyřešit více exekucí?

Ano, počet exekucí není nijak omezen. Podmínkou je, aby jednotlivé exekuce splňovaly všechny náležitosti (viz předchozí bod).

 Kolik musím doplatit?

Aby mohla být exekuce ukončena, musíte exekutorovi zaplatit dosud neuhrazenou dlužnou jistinu a poplatek 1 815 Kč, který představuje náhradu nákladů exekutora. Výši dlužné jistiny vám sdělí exekutor.

Nemám dost peněz. Mohu zaplatit exekutorovi ve splátkách?

Tak tohle bohužel není možné. Exekutorovi je třeba zaplatit dlužnou jistinu naráz.

Jak zjistím jméno svého exekutora?

Jméno soudního exekutora najdete v některém z dokumentů o exekuci. Může to být pověření exekutora, exekuční příkaz nebo výzva exekutora.

Jak zjistím spisovou značku svojí exekuce?

Spisovou značku budete potřebovat. Najdete ji v exekučním příkazu. Pokud exekuční příkaz nemůžete najít nebo ho zjistit na internetu, zajděte na poštu nebo na obecní úřad, kde jsou tzv. Czech POINTy. Počítejte s tím, že za výpis zaplatíte 60 Kč.

Kolik mám času?

Možnost ukončení exekucí tímto způsobem začíná 1. září 2022 a končí 30. listopadu 2022. Ale pozor – požádat exekutora o sdělení dlužné jistiny musíte do 15. listopadu, jinak vám asi neodpoví včas.

Mohu využít Milostivé léto, pokud jsem v oddlužení (neboli v insolvenci)?

Ne, lidé v oddlužení (neboli v insolvenci) nemohou Milostivé léto využívat.

Exekutorovi jsem odeslal žádost o vyčíslení dlužné jistiny, ale nedostal jsem odpověď. Co teď?

Exekutor má na odpověď 15 dnů od doručení. Pokud se s odpovědí opozdí, lhůta k úhradě dluhu se prodlužuje na 5 dnů od doručení odpovědi exekutora. To ovšem platí pouze v případě, že jste žádost exekutorovi zaslali do 15. listopadu. Pokud bude exekutor odpovídat e-mailem, nezapomeňte zkontrolovat schránku s nevyžádanou poštou.

 (s využitím milostiveleto.cz)

Přejít nahoru