Poslechněte si moji volební vizitku

Český rozhlas natočil moji volebních vizitku spolu s ostatními kandidáty do Senátu. Odpovídali jsme na šest stejných otázek a dostali jednotný časový limit. Prosím přečtěte si nebo poslechněte moje odpovědi a porovnejte si je s ostatními kandidáty v našem volebním obvodu Beroun.

Proč by lidé měli volit právě vás?

Pracuji jako právník – metodik a také dohlížím ve výboru pro audit na hospodaření v našich středočeských krajských nemocnicích. V Senátu se chci věnovat sociální problematice a také bych se rád podílel na důchodové reformě. V tuto chvíli nás všechny trápí hrozba energetické chudoby, takže především bych chtěl urgentně se zapojit do boje s energetickou chudobou.

Co je podle vás na práci senátora/ky nejdůležitější?

Dobrý senátor musí mít především rád lidi. Podstatné vzdělání, rozhled, životní zkušenosti a také do určité míry nezávislost při výkonu mandátu. V případě mého zvolení si myslím, že budu dobrým novým senátorem.

Jak byste chtěl/a vysvětlit význam horní komory běžnému občanovi?

Senát v českém ústavním pořádku zaujímá roli strážce demokracie, její pojistky. Dohlíží také na správnost v legislativním procesu, na správnost návrhů zákonů. Podílí se na zahraniční politice a také se spolupodílí na volbě Ústavního soudu České republiky.

Jak byste chtěl přispět k tomu, aby se potřeby regionu prosadily v centrální politice?

Ve spolupráci s ostatními senátory začít prosazovat společná témata, která jsou napříč republikou. Je to doprava, zdravotnictví, školství a bydlení.

Senátor jako jedinec nebo skupina senátorů můžou předkládat návrhy zákonů. Jaký by byl podle vás třeba?

Pokud bych měl uvést jenom jeden zákon, i když je jich potřeba více, tak by to byl zákon o sociální bydlení, který by měl řešit dostupnost bydlení a prevenci před chudobou. Ale těch zákonů je potřeba opravdu více, některé stačí jenom novelizovat. Jsou to zákony na ochranu oznamovatelů korupce nebo zákon o lobbingu.

Budete se v případě zvolení věnovat senátorské práci naplno, nebo se budete chtít souběžně věnovat i jiným zaměstnaneckým, podnikatelským, politickým nebo dalším aktivitám?

V případě mého zvolení v senátním obvodu Beroun se budu naplno věnovat práci pro voliče v mém senátním obvodu.

Poslechněte si celou vizitku

Všechny volební vizitky si můžete poslechnout ZDE.

Nezapomeňte, senátní volby se uskuteční spolu s komunálními 23. a 24. září. Druhé kolo voleb do horní komory bude o týden později 30. září a 1. října.

Přejít nahoru