Milostivé léto je šance i pro obce

Od 1. září až do 30. listopadu běží už druhá vlna Milostivého léta ❤️, kdy se dlužníci mohou za lepších podmínek zbavit exekucí a obce i další subjekty mají příležitost získat peníze, které by jinak byly v praxi nevymahatelné.

Pokud vaši peněženku trápí dluhy a exekuce, máte jedinečnou možnost se jich zbavit. Jak? Původní dluh navýšený o poplatek exekutorovi zaplaťte. Stát vám pak odpustí veškeré sankce, úroky z prodlení a další náklady. Váš dluh se tak může razantně snížit a vám se pak bude lépe dýchat.

Jakých exekucí se můžete zbavit?

Takových, ve kterých dlužíte nějakému veřejnoprávnímu subjektu. Jde tedy především o

  • dluhy na zdravotním pojištění,
  • regulační poplatky v krajských či městských nemocnicích,
  • nezaplacené pokuty či koncesionářské poplatky,
  • dluhy za jízdu načerno,
  • dluhy za nájem v obecním bytě,
  • nedoplatky za odvoz odpadu a další.

Akce se netýká dluhů, které dlužníci mají u soukromých subjektů, bank či nebankovních společností. Také se svých dluhů nemůžete v rámci akce zbavit, pokud již jste v oddlužení nebo insolvenci.

V rámci této akce můžete vyřešit i více exekucí, klidně úplně všechny. Podmínkou ovšem je, splatit jistinu (původní dluh) a administrativní poplatek exekutorovi najednou.  Administrativní poplatek je ve výši 1 815 Kč a jedná se o náhradu nákladů exekutora. Pokud si nejste jistí jistinou svého dluhu, měl by vám ji na dotaz sdělit váš exekutor. Jeho jméno najdete na některém dokumentu o exekuci.

A jak při splácení dluhu postupovat?

  • Exekutora je nutné předem požádat o vyčíslení dluhu.
  • Následně ho písemně (e-mailem či dopisem) informovat o tom, že uplatňujete Milostivé léto.
  • A při platbě jistiny uvést, že je na Milostivé léto.

Jestli se rozhodnete Milostivého léta využít, musíte svůj dluh splatit do 30. listopadu letošního roku. Času je tedy ještě dost, přesto doporučuji nic nepodcenit, začít konat co nejdříve a nenechat si problémy přerůst přes hlavu.

Každý ve svém životě může udělat chybu, důležité je se poučit a neopakovat ji. A v tom, aby se s vámi netáhla celý život, může pomoci právě Milostivé léto.

Šance pro obce

Pokud jste představitel obce, dejte vašim dlužníkům vědět, že se mohou do Milostivého léta zapojit. Už první vlna Milostivého léta ukázala, že je to výhodné nejen pro občany, ale i pro obce. Jak?

  • Pomůže s pohledávkami, které jste považovali za nevymožitelné,
  • sníží počet vašich dlužníků a s tím spojenou nutnou administrativu,
  • přinese další příjmy do obecního rozpočtu.

Proto doporučuji aktivně oslovit dlužníky a vysvětlit jim možnost, jak se exekuce zbavit. Uleví se nejen jim, ale i vám a celé vaší obci.

Milostivé léto 2021

Letošní Milostivé léto navazuje na loňský úspěšný ročník, ve kterém se exekucí zbavilo přes 15 tisíc lidí a bylo odpuštěno přes 1,55 miliardy korun.

Několik příběhů se šťastným koncem

  • Paní Kateřině, která jezdila jako nezletilá bez jízdenky a její matka za ni neplatila pokuty, ač jí tvrdila opak. Až v 18 letech zjistila, že má nějaký dluh, ten byl ovšem již tak vysoký, že ho jako studentka nezvládla financovat. Milostivé léto jí dluh snížilo o penále a ona tak původní pokuty mohla poplatit.
  • Paní Marii, která dlužila dokonce přes dva miliony korun. V jejích 29 letech ji postihly zdravotní problémy a když se po několika letech uzdravila, zjistila, že její partner neplatil nájem, energie ani služby. Po tak dlouhé době dluhy narostly do takových výšin, že ač poctivě splácela, dluh neustále rostl. Díky Milostivému létu ovšem doplatila původní jistinu, kde jí zbývalo doplatit pouhých 3 001 Kč a její více než dvoumilionový dluh je minulostí.
  • Panu Davidovi, který se do dluhů dostal kvůli svému bouřlivému mládí. Jeho dluh na sociálním a zdravotním pojištění mu pomohl zaplatit i jeho zaměstnavatel, kterému jistinu nyní bezproblémově splácí.

zdroj: www.milostiveleto.cz

Chcete vědět víc?

Podívejte se na nejčastější otázky a odpovědi o Milostivém létu, nebo mi zavolejte na 602 383 636

Doporučuji vám, využijte Milostivého léta. Jedná se o jedinečnou příležitost, jak do nového roku vykročit s čistým štítem a bez dluhů. Pokud máte jakýkoliv dotaz nebo potřebujete pomoc, neváhejte se na mě obrátit. Jsem právník, dlouhodobě se věnuji sociální problematice. Rád vám pomohu.

JUDr. Martin Karim

Přejít nahoru