Korupce každého z nás připraví o 5 tisíc měsíčně

Dokážete si představit, že byste každý měsíc hospodařili s pěti tisíci navíc? Je to krásná představa asi pro každého z nás, zvláště v této době zdražujících potravin, pohonných hmot i energií. A není to malá částka! Právě o tolik každého z nás připraví kriminalita spojená s korupcí. Pokud bychom korupci vymýtili, tyto peníze bychom mohli využít na zvýšení platů učitelů, sociálních pracovnic či policistů, výstavbu nových školek a škol, kterých jak víme, je v našem regionu nedostatek. Nebo bychom mohli zaručit důstojné stáří pro naše seniory.

700 miliard korun z našich kapes

Korupce kvůli daňovým únikům a klientelismu jen v roce 2019 odčerpala 700 miliard korun našich peněz, to je neuvěřitelná a pro každého těžce představitelná částka. Těchto 700 miliard představuje mimo jiné:

  • téměř 80x celý rozpočet na dávky v nezaměstnanosti,
  • více jak dvojnásobek výdajů na veřejné zdravotní pojištění,
  • více jak 17x rozpočet Policie ČR,
  • více jak 62x rozpočet Hasičského záchranného sboru, 
  • nebo byste si za ně pořídili 18 miliard lahví piva.

Jako Rwanda

V indexu vnímání korupce má Česká republika stejné skóre jako africká Rwanda. A chceme být jako africká rozvojová země, nebo chceme konečně 33 let po revoluci patřit na Západ?  Přitvrďme proto v boji s hospodářskou kriminalitou a získejme minimálně desítky až stovky miliard ročně do státního rozpočtu. Pojďme korupci společně snížit nebo ještě lépe, vymýtit. 

Co proto můžete udělat vy? 

  • volte takové politiky a strany, kteří za sebou nemají skandály,
  • volte takové politiky, kteří pracují více pro vás a méně pro svou vlastní peněženku,
  • a nebojte se kontrolovat své zvolené zastupitele, již nyní k tomu máte řadu nástrojů a další Piráti chystají.

Co pro to udělám já?

Do politiky vstupuji s čistým štítem za Pirátskou stranu, která jako jediná v českém politickém spektru za sebou nemá žádný skandál. A není to náhoda. Je to otevřená, transparentní strana s efektivními systémy vnitřní i vnější kontroly.  Proto bych ve své senátorské funkci chtěl zkušenosti Pirátů při boji proti korupci a rozkrádání veřejných financí uplatnit a úzce pak spolupracovat s vládou a poslaneckou sněmovnou. Díky mému právnickému vzdělání k tomu mám veškeré předpoklady.

  • Chci, aby byly daně placeny tam, kde vznikl zisk, nikoli v daňových rájích. 
  • Chci, aby peníze daňových poplatníků končily ve veřejných rozpočtech, ne v kapsách zkorumpovaných politiků. 

Pirátský protikorupční balíček

K tomu může pomoci Pirátský protikorupční balíček, což je soubor opatření, která zamezí nebo výrazně zkomplikují snahy všech nenechavců a šíbrů okrádat lidi, města a stát. Část opatření již je v Poslanecké sněmovně, na části se ještě pracuje. Pokud by naše návrhy prošly, korupčníkům v České republice by značně zkomplikovaly jejich nekalé aktivity.

Co Piráti chystají?

Mimo jiné:

  • Novelu zákona o střetu zájmů – zavádí veřejná majetková přiznání politiků, zamezí čerpání peněz z veřejných zakázek a dotací a zabrání vrcholným politikům ve vlastnictví médií. 
  • Novelu zákona o veřejných zakázkách – zamezí přístupu firem s korupčními kauzami k veřejným zakázkám, sníží administrativní náročnost a zjednoduší zadávání zakázek.
  • Zákon o lobbingu – zavede transparentní pravidla lobbingu, umožní jeho regulaci a monitoring lobbingu, tak aby byli veřejně dostupné informace o tom, kdo ovlivňuje podobu jednotlivých zákonů, přípravu zakázek, nebo rozdělování dotací. 
  • Zákon o ochraně oznamovatelů – zajistí ochranu whistleblowerů před odvetou nadřízených a zřídí důvěrné oznamovací kanály. 
  • Průhledné financování politických stran 
  • Rozšíření působnosti NKÚ – úřad bude nově kontrolovat i hospodaření všech státních firem a krajů nebo městských podniků. Umožní kontrolu státu nad dalším bilionem a půl z veřejných rozpočtů.
  • Zpětné hodnocení výdajů – zavede systém zpětné kontroly a hodnocení efektivity vynaložených výdajů, na základě analýzy se pak navrhnou řešení s cílem více ušetřit.

Pokud tato opatření zavedeme, pak získáme do veřejných rozpočtů až stovky miliard korun, které můžeme věnovat na zvelebení našeho okolí, na vyšší platy například pro policisty, hasiče či zdravotní sestry, na řešení důchodové reformy a podobně. Na co byste je využili vy? Napište mi na můj email nebo na sociální sítě. Budu rád za všechny vaše podněty.

Přejít nahoru